7.15. SÖVE - Man

Undersökning

Undersökning av brottsoffret sker alltid på Akutmottagning i Gävle eller i Hudiksvall alla tider på dygnet. Detta är särskilt viktigt vid misstänkt våldtäkt. Detta utförs av ansvarig kirurgjour. Då kirurgjouren ofta har begränsad erfarenhet av spårsäkring vid våldtäkt är det överenskommet att detta sköts i samråd med kvinnoklinikens jour.

Den misstänkta personen ska i första hand till primärvården, i andra hand till öppen jourmottagning och i tredje hand till närmsta akutmottagning. Det är ansvarig läkare i primärvården (även jourtid) som då kontaktas.

OBS! Patienterna ska inte undersökas/bedömas av samma läkare utifrån att bevisning kan kontamineras.

Patienten ska ge sitt samtycke till undersökning

Provtagning och status

Provsvar till kirurgkliniken.

Dokumentation

Alla skador bör fotodokumenteras där ”patientens ID ska fotas innan fotografering påbörjas och vid avslut fotas patientens ID överkryssat. Övergripande rutin beskriver; Picsara - Korrekt fotografering och bildhantering .

Alla skador bör fotodokumenteras. Patientens samtycke ska inhämtas innan fotografering. Använd en duk som bakgrund och för att drapera v.b. Allt bildmaterial som inhämtas som bevis kan bli offentlig handling. Om polisen har med sig kamera används denna. Om inte, eller om polisanmälan inte har gjorts finns en kamera på akutmottagningen. Bilderna som tas med akutens kamera förs över till Picsara i patientens journal vid en dator på akuten.

Lagring av prov

Om ingen polisanmälan ännu är gjord sparas prover på kirurgmottagningen. Spårsäkringssetet sparas med personnummer och datum på lådan. Dessa prover är verksamheten skyldig att spara i 2 år i väntan på en ev. polisanmälan.

Uppföljning kurator:

Telefonkontakt nästkommande vardag. Den läkare som träffar patienten

lämnar meddelande till kuratorsexpeditionens telefonsvarare (Gävle: 026-15 47 95, Hudiksvall: 0650-92445) eller dikterar till sekreterare att kontakta kurator.